Contestatia la executare in noul cod de procedura civila. Obligativitatea de plata a copierii dosarului de executare

 In noul cod de procedura civila se prevede ca acela care formuleaza contestatie la executare va trebui sa achite contravaloarea copiilor actelor din dosarul de executare silita, pe care executorul trebuie sa le depuna in instanta, la cererea judecatorului.

  Cadrul legal: art. 716 alin. 2 si art. 669 alin. 1 Cod de procedura civila.

  Sunt situatii in care dosarul de executare are sute de pagini, in 2, 3 sau mai multe volume. Operatiunea de copiere si certificare a actelor din dosar presupune asadar un cost in bani si timp, motiv pentru care noua prevedere este necesara si fireasca.

   In plus, oricine lucreaza in mediul juridic stie ca exista si contestatori “de profesie”. In vechiul cod de procedura civila am intalnit situatii in care aproape fiecare act de executare era contestat de anumiti debitori, doar in scop de sicanare si tergiversare a procedurii.

   Desigur, un debitor care pierde o contestatie la executare poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata (daca i le cere creditorul), poate fi amendat (daca a folosit cu rea-credinta dreptul de contestare) si poate fi obligat la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii. Dar un debitor care e oricum insolvabil nu e afectat de obligatiile noi de plata, DUPA proces.

   In noul cod de procedura civila, contestatorul are de platit INAINTE de proces! Chiar daca nu e o suma mare cea care trebuie achitata pentru copiile actelor din dosarul de executare, un contestator “profesionist” va fi descurajat sa deschida procese repetate.

   Masura este si in beneficiul judecatorilor, pentru ca nu vor mai intra in dezbateri pana ce contestatorul nu face dovada ca are intr-adevar intentia de a sustine procesul, avansand suma de plata care ii revine.

   Contestatorul poate achita la biroul executorului cheltuielile pe care le implica transmiterea copiilor certificate de pe actele dosarului de executare, sau executorul poate comunica instantei cat costa actele si contul bancar in care se poate face plata, urmand sa comunice actele doar dupa incasarea sumei.

   O intrebare legitima este aceea ca, atunci cand se contesta spre exemplu doar un proces-verbal si NU TOATE ACTELE, mai trebuie achitate xerocopii ale actelor din intregul dosar? Raspunsul este NU. Potrivit art. 716 alin. 2 Cod de procedura civila, se vor depune copii de pe actele de executare CONTESTATE, deci nu de pe intreg dosarul. Contestatorul are posibilitatea de a indica expres ce acte contesta si doreste sa fie depuse la dosarul cauzei, achitand doar contravaloarea acestora. Asta, in situatia in care instanta nu solicita intreg dosarul de executare, cum se mai intampla in practica, desi se contesta un singur act.

   O alta prevedere noua, menita sa limiteze contestatiile abuzive este, in noul cod de procedura civila, aceea din art. 719 alin. 6, potrivit careia cautiunea achitata de debitor, conform art. 718 alin. 2, se va comunica in caz de pierdere a contestatiei catre executor. Dar despre asta, pe larg, cu alta ocazie.

   Pentru dezvoltarea subiectului puteti citi si Tratat teoretic si practic de executare silita, vol. 1, pg. 627, autori Evelina Oprina si Ioan Garbulet, Ed. Universul Juridic, 2013 

Acest articol a fost publicat în Articole executare silita și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *