Este posibilă executarea PFA pentru datoriile persoanei fizice?

Întrebare: este posibila executarea bunurilor P.F.A. pentru un imprumut luat de persoana fizica, avand in vedere ca cele doua sunt entitati diferite?

Răspunsul scurt ar fi NU. Dar trebuie să fie îndeplinite anumite condiţii.

OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si familiale, în art. 2 lit. j oferă definiţia patrimoniului de afectaţiune totalitatea bunurilor, drepturilor si obligatiilor persoanei fizice autorizate, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, afectate scopului exercitarii unei activitati economice, constituite ca o fractiune distincta a patrimoniului persoanei fizice, titularului intreprinderii individuale sau membrilor intreprinderii familiale, separata de gajul general al creditorilor personali ai acestora.

Codul civil în art. 31 alin. 2-3 prevede că orice patrimoniu poate face obiectul unei diviziuni sau unei afectatiuni in cazurile si conditiile prevazute de lege, printre care se enumara si situatia exercitarii unei profesii autorizate.

Art. 33 din Codul Civil impune ca masa patrimoniala afectata exercitarii in mod individual a unei profesii autorizate sa se stabileasca prin actul incheiat de titular, cu respectarea conditiilor de forma si de publicitate prevazute de lege.

Aşadar, în situaţia în care executorul judecătoresc sechestrează bunuri ale debitorului despre care acesta pretinde că ar face parte de fapt din bunurile persoanei fizice autorizate, este necesară prezentarea actelor care fac dovada proprietarului bunurilor: facturi, registru de inventar, contract de vanzare-cumparare etc. Simpla afirmaţie că bunurile nu aparţin debitorului persoană fizică nu este suficientă, mai ales dacă domiciliul său este identic cu sediul P.F.A.

Atenţie, chiar daca persoana fizica autorizata nu are bunuri sau nu are acte pentru acestea, poate deveni aplicabil art. 407 alin. 1 Cod procedură civilă. Astfel, “bunurile care servesc la exercitarea ocupatiei debitorului nu pot fi supuse executarii silite decat numai in lipsa de alte bunuri urmaribile si numai pentru obligatii de intretinere, chirii, arenzi sau alte creante privilegiate asupra mobilelor”. Rămâne a se face doar dovada că acele bunuri servesc într-adevăr la îndeplinirea serviciului debitorului.

executor judecătoresc Soameş Cosmin

birou@executor-judecatoresc.net

Timisoara, bv. Revolutiei, nr. 15A, cam. 1

competenţă în judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin

Acest articol a fost publicat în Consultanta executare silita și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Este posibilă executarea PFA pentru datoriile persoanei fizice?

 1. Teo spune:

  Buna ziua,
  Va solicit expertiza intr-o problema legata de recuperare a unei creante in valoare de 5000 de lei de catre firma EOS KSI care intentioneaza sa-mi intenteze executare silita pentru un imprumut bancar (fara garanti/e) neachitat integral.
  Mentionez ca averea personala este derizorie in urma unui divort, sunt somer de mai multa vreme si veniturile ocazionale sunt de subzistenta.
  Prima intrebare este: cum trebuie sa procedez daca voi primi un act oficial emis de catre un executor judecatoresc?
  A doua, se refera la costurile la care trebuie sa ma astept in cazul unei contestatii.
  Va multumesc anticipat.

  • executor judecătoresc Soameş Cosmin spune:

   1. Sa luati legatura cu el si sa ii explicati situatia. Va poate sfatui cel mai bine ce aveti de facut.
   2. Depinde de mai multi facturi, probabil cateva sute de lei, daca nu apelati la avocat. Nu sunt expert in contestatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *