Notificarea prin executor judecătoresc

  Notificarea prin executorul judecătoresc este des folosită pentru comunicarea actelor extrajudiciare (care nu emană de la o instanţă judecătorească) dar care ar putea fi folosite în cadrul unui proces. Prin notificare se poate soma o persoană să facă sau să nu facă ceva, indicându-i-se sancţiunea pe care o riscă, ori se poate informa legal o persoană cu privire la o anumită stare de fapt sau de drept.

   De exemplu, un împrumutător va notifica persoana care amână să-i restituie banii cu privire la termenul ferm de plată pe care l-a stabilit şi o informează că după acel termen o va acţiona în judecată. Sau o firmă care a livrat bunuri / prestat servicii şi nu şi-a încasat banii îl va notifica pe client solicitând achitarea de urgenţă a datoriei. Ori un creditor care are titlu executoriu, înainte de a trece la executarea silită, face o ultimă încercare de a-şi recupera creanţa, printr-o notificare.

   De ce este eficientă notificarea în multe cazuri? Pentru că, puşi în faţa unui act oficial care poartă antetul, numărul de înregistrare, semnătura şi ştampila executorului judecătoresc, debitorii (cei de bună-credinţă) au o reacţie de conformare, înţelegând că “nu mai pot întinde plapuma” şi trebuie să ramburseze datoria. Ei conştientizează în acel moment că creditorul cunoaşte legea, a apelat deja la reprezentanţii legali şi e hotărât să-şi obţină drepturile.

   Notificarea prin executor judecătoresc devine astfel nu doar o probă într-un viitor dosar de instanţă, ci şi un excelent mijloc de presiune.

   Recomand oricui să apeleze la procedura prealabilă a notificării, înainte de a deschide un proces sau de a începe o executare silită. Este ieftină şi rapidă şi, în bună măsură, dă rezultate. Aş introduce-o ca procedură standard în bănci, înainte de începerea executării silite, pentru că restanţierii nu sunt impresionaţi de adresele funcţionarilor bancari şi e nevoie de o abordare mai fermă.  

   Cel care apelează la expedierea unei notificări prin executorul judecătoresc trebuie să conceapă în prealabil textul acesteia. Vă puteţi însă consulta cu executorul sau altcineva de specialitate juridică pentru redactarea clară şi acoperirea tuturor elementelor importante: ce acţiune / inacţiune solicitaţi destinatarului, în baza căror documente sau legi, care este termenul acordat şi care e consecinţa nerespectării notificării.

   În noul Cod Civil, mai sunt prevăzute şi alte situaţii când este necesară notificarea, cum ar fi notificarea ofertei de preluare în contul creanţei, prevăzută de art. 2.461. Dar acestea sunt deja acte restrânse la anumite situaţii specifice.

   Pentru notificarea actelor judiciare sau extrajudiciare, notificantul trebuie să depună la executorul judecătoresc următoarele:

cererea adresată executorului judecătoresc;

notificarea în trei exemplare;

taxa judiciară de timbru în valoare de 4 lei;

timbru judiciar în valoare de 0,15 lei;

copia actului de identitate;

dovada calităţii de reprezentant, când e cazul.

   Onorariul este între 20 şi 400 de lei, la care, în funcţie de înregistrarea fiscală a fiecărui executor, se mai adaugă TVA.

   Un executor judecătoresc are competenţa de a transmite notificări pe întreg cuprinsul ţării.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la Notificarea prin executor judecătoresc

 1. Camy Camelia spune:

  Cum raspund la o notificare daca nu sunt de acord cu ceea ce se cere? Care sunt costurile si cui ma adresez?

  • executor judecătoresc Soameş Cosmin spune:

   Puteti raspunde expeditorului tot printr-o notificare. Costa pana la 400 lei + TVA si o puteti expedia prin orice executor din tara.

 2. Constantin Aldea spune:

  Buna Ziua
  Pentru trimiterea prin executor a unei notificari de unde se pleteste taxa judiciara de timbru, de unde se i-a cererea si de asemenea timbru judiciar. Va mai rog sa-mi spuneti ce taxa trebuie platita daca notificarea se trimite in acelasi oras.

  Cu stima !

  • executor judecătoresc Soameş Cosmin spune:

   Nu se plateste taxa judiciara si timbru judiciar. Costul este pana la 400 de lei, plus TVA, discutati cu executorul pt. suma exacta.

 3. Petrus Neacsu spune:

  Si daca este o notificare fara somatie cum se impaca cu legislatia GDPR? Are voie sa dea datele mele persoanale cel care imi trimite notificarea unui executor judecatoresc fara acceptul meu? Putea sa trimita o scrisoare recomandata prin posta sau firma de curierat. De ce trebuie sa dea datele mele si unui executor judecatoresc? O sa studiez problema. Una e o executare a unei sentinte sau o somatie si alta o notificare.

  • executor judecătoresc Soameş Cosmin spune:

   Nu este nevoie de acceptul dv. pentru indeplinirea unei proceduri prevazute de lege. Executorii judecatoresti sunt autorizati sa prelucreze date cu caracter personal in virtutea functiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *