Recuperare facturi neplatite

  Recuperarea facturilor neplătite poate fi pentru mulţi o procedură dificilă, mai ales dacă e vorba de liberi profesionişti sau PFA-uri, preocupaţi mai degrabă de prestarea de servicii specifice activităţii lor, decât de constrângerea rău-platnicilor să îşi plătească datoriile.

  De exemplu, un IT-ist are de recuperat facturi vechi de 2 ani de zile. Firma pentru care a colaborat ca PFA îl duce cu vorba. Însă timpul trece şi după 3 ani creanţa se va prescrie. Ce se poate face într-o astfel de situaţie?

  Niciodată nu aşteptaţi prea mult timp până să acţionaţi pentru a vă încasa facturile! În situaţia economică actuală, se poate întâmpla ca firma care vă este datoare să intre în insolvenţă, să îşi lichideze patrimoniul sau să fie executată de alţi creditori care s-au mişcat mai rapid. În astfel de cazuri este probabil să nu mai aveţi cum vă recupera banii. S-au făcut mai multe studii în domeniul recuperării creanţelor, iar concluzia este că şansele de recuperare a debitelor sunt cu atât mai mari cu cât executarea silită se desfăşoară mai rapid.

 Este recomandabil să trimiteţi în prealabil o notificare societăţii debitoare, printr-un executor judecătoresc, ca să-i “amintiţi” de datorie şi de consecinţele neachitării acesteia. O notificare este mai ieftină şi mai rapidă decât un proces. În multe cazuri, debitorii plătesc în urma unei notificări bine întocmite, pentru că este în avantajul lor să o facă, deoarece vor scuti banii cu cheltuielile de judecată şi cele de executare, care vor fi în final în sarcina lor. Merită trimisă o notificare, cu atât mai mult cu cât, dacă firma nu plăteşte, veţi prezenta instanţei dovada că aţi încercat pe cale amiabilă rezolvarea situaţiei. Citiţi aici mai multe despre procedura NOTIFICĂRII.

  Reţineţi că doar pe baza facturilor neîncasate nu puteţi trece direct la executarea silită. Este nevoie să obţineţi în prealabil un titlu executoriu, adică sentinţa prin care judecătorul să constate că firma respectivă vă datorează într-adevăr bani. Dacă facturile sunt acceptate la plată, aveţi toate şansele să câştigaţi cu rapiditate procesul. Contactaţi un avocat pentru a vă îndruma cu privire la litigiu şi apoi un executor judecătoresc pentru punerea în executare a sentinţei. Detalii despre competenţa teritorială a executorilor şi cheltuielile de executare găsiţi pe site.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Recuperare facturi neplatite

  1. Dita spune:

    Bună ziua am o instintare de plata a unei facuri la avon de la o firma de rcuperare de 345 ron numai ca eu nu am luat si nu am ridicatsai facut o comanda la avon niciodata iar acestia ma ameninta ca ma dau in judecată dacă nu platesc ce pot face in acest caz dacă eu nu am facut această comandă

    • executor judecătoresc Soameş Cosmin spune:

      Nu platiti. Factura nu este titlu executoriu, deci veti fi eventual chemata in judecata pt. a fi obligata la plata, caz in care comunicati judecatorului ca nu e datoria dv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *